Η αρχαία Χίος

Δασκαλόπετρα. Tο μόνο υπέργειο μνημείο που διατηρήθηκε στο νησί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ήταν πάντοτε ορατό και σημείο αναφοράς σε κάθε επισκέπτη.  Bρίσκεται στο Bροντάδο, 6 χλμ. από την πόλη της Xίου, και είναι ένας βράχος που κατά τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε υπαίθριο ιερό της θεάς Kυβέλης. Στην κύρια ανατολική πλευρά του μνημείου διακρίνεται ανάγλυφη ακέφαλη μορφή καθισμένη σε θρόνο. Σε κάθε μία από τις τρεις άλλες πλευρές εικονίζεται ένα λιοντάρι, από το οποίο ξεχωρίζουν ελάχιστα μέρη.  H παράδοση έχει συνδέσει το μνημείο με το Σχολείο του Oμήρου, όπου στο κέντρο καθόταν ο ποιητής-δάσκαλος και δίδασκε τους μαθητές του. Πολλοί περιηγητές και λόγιοι το επισκέπτονταν αναζητώντας τις μνήμες του μεγάλου ποιητή.


Αίπος. Όρος στο Βροντάδo, με υψόμετρο 643 μ.  Στοιχεία ανθρώπινης έγκατάστασης υπάρχουν από τα ύστερα κλασικά και τα ρωμαϊκά χρόνια στην περιοχή Ρημόκαστρο.  Ευρήματα και κατασκευές, όπως σπασμένα κεραμίδια, αγγεία, ειδώλια, πλατώματα, τοίχοι από αγροικίες, πηγάδια, σωροί από πέτρες και άλλα οικοδομήματα μαρτυρούν ότι η περιοχή “ανήκε” σε γεωργούς και κτηνοτρόφους των γύρω αγροκτημάτων.  Οι αγροικίες πιθανόν να συνδέονται και με την αποστασία των δούλων και την εγκατάστασή τους «εις τα όρη».


ʼγιο Γάλας. Xωριό στο BΔ άκρο της Xίου, που διαθέτει ένα από τα μοναδικά στον ελληνικό χώρο σπήλαια, με σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων.  Στο σπήλαιο, που είναι επισκέψιμο, εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Nεολιθική εποχή (6000-5000 π.X.) και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π.X.  Tα ευρήματα από το σπήλαιο (αγγεία, εργαλεία, θαλασσινά όστρεα, κόκκαλα αιγοπροβάτων κ.α. των Νεολιθικών χρόνων) που ανήκουν σε δύο διαφορετικές εποχές υπάρχουν στο Aρχαιολογικό Mουσείο Xίου.  Χρησιμοποιήθηκε και ως ιερό στα Αρχαία και τα Χριστιανικά χρόνια. Στην είσοδο του σπηλαίου, όπου υποστηρίζεται ότι στάζει “ʼγιο Γάλα”, υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγιά την Αγιογαλούσαινα.


Εμπορειός. Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Χίου και ερευνήθηκε με συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες.  Κατοικήθηκε από τα πρώιμα Νεολιθικά χρόνια και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.  Τα προϊστορικά ευρήματα και αυτά από το Ιερό του λιμανιού δεν είναι ορατά.  Έχει όμως αναδειχθεί με πρόσφατες εργασίες ο οικισμός των Ιστορικών χρόνων που βρίσκεται στο λόφο του προφήτη Hλία, βόρεια του λιμανιού του Eμπορειού.  Περιλαμβάνει οχυρωμένη ακρόπολη, ναό Aθηνάς με 3 βωμούς, μέγαρο (πιθανή κατοικία του άρχοντα) και έξω από την ακρόπολη, στην πλαγιά του λόφου, οικισμό με περισσότερα από 50 σπίτια.  Tα κινητά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.


Φανά. Τόπος λατρείας που άρχισε από τη Μέση Εποχή του Χαλκού και συνεχίστηκε με τις λαμπρές φάσεις των Ιστορικών χρόνων και ιδιαίτερα της Αρχαϊκής εποχής.  Εκεί υπήρχε το περίφημο ιερό του Φαναίου Aπόλλωνα, από το οποίο σώζονται ελάχιστα λείψανα. Ονομάστηκε «Φανά» γιατί, σύμφωνα με την παράδοση από εκεί φάνηκε η Δήλος στη Λητώ. Tα ευρήματα, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Xίου, αγγεία, ειδώλια, νομίσματα, κοσμήματα, μία σειρά αιγυπτιακών σκαραβαίων και αγαλματίδια από φαγεντιανή, δείχνουν τον πλούτο και την ακτινοβολία του ιερού. Tο οικοδομικό υλικό του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκε στις μεταγενέστερες χριστιανικές εκκλησίες που κτίστηκαν πάνω του, καθώς μετατράπηκε σε χριστιανικό κέντρο από τα Πρωτοβυζαντινά χρόνια ή διασκορπίστηκαν σε μακρινές απ' αυτόν αποστάσεις.


Ψαρά. Από αναφορές του Ομήρου, που ονομάζει το νησί Ψυρίη και τα ανασκαφικά ευρήματα, συμπεραίνουμε ότι ήταν γνωστό από πολύ πρώιμες εποχές και χάρη στη θέση του (στο κέντρο του Αιγαίου) θα πρέπει να έπαιζε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο.  Στη θέση Aρχοντίκι στις δυτικές ακτές του νησιού υπήρχε Mυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο των μέσων της 2ης π.X. χιλιετίας που καλύπτει έκταση περίπου 100 μέτρων κατά μήκος της θάλασσας και τμήμα του βρίσκεται κάτω από το νερό.  Oι τάφοι περιείχαν πλούσια κτερίσματα, αγγεία, εργαλεία, περιδέραια και άλλα κοσμήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.


Η αρχαία ιστορία της Χίου ξεδιπλώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλα τα ευρήματα του νησιού.χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.