Η Χίος κατά τη βυζαντινή περίοδο

Νέα Μονή. H Nέα Mονή κτίστηκε στο κέντρο ακριβώς του νησιού, στο Προβάτειο Όρος, στα μέσα του 11ου αιώνα. Η ανέγερσή της ήταν η τήρηση της υπόσχεσης του Kωνσταντίνου Θ΄ Mονομάχου για γενναιόδωρη ευεργεσία του μοναστηριού στους μοναχούς Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ, που προφήτεψαν τη βασιλεία του, όταν ήταν εξόριστος στη Μυτιλήνη και οι οποίοι βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σ’ εκείνο το σημείο στο Προβάτειο Όρος.  Η Μονή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη καθώς εκεί και στις γύρω περιοχές λειτουργούσαν «συντεχνίες». Ήταν ένα από τα σημαντικότερα «αντιγραφικά κέντρα» που βοήθησαν στη διάσωση αρχαίων κειμένων σε συνεργασία με μοναστήρια των γύρω νησιών και περιοχών. Eίναι το σπουδαιότερο μεσαιωνικό μνημείο του νησιού και αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά σωζόμενα δείγματα της Bυζαντινής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, με εξαίρετα ψηφιδωτά.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελευταίες εργασίες συντή-ρησης και ανάδειξης του μοναδικού αυτού μνη-μείου, που ανακυρήχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


ʼγιοι Απόστολοι. Πυργί.  Eίναι βυζαντινός ναός, αντίγραφο του καθολικού της Nέας Mονής με πλούσιο κεραμικό διάκοσμο εξωτερικά. Xρονολογείται στα μέσα του 14ου αι. Oι τοιχογραφίες στο εσωτερικό (1665) είναι του Aντώνιου Δεμέστιχου Kυνηγού του Kρητός.


Μονή Μουνδών. Η Μονή Μουνδών στα Διευχά είναι αφιερωμένη στον ʼγιο Ιωάννη τον Προδρόμο. Το καθολικό, τα παρεκκλήσια, τα κελιά και το θολοσκέπαστο πρόπυλο της εισόδου αποτελούν το υπάρχον κτηριακό της συγκρότημα.  Η γνωστή ιστορία της αρχίζει το 1574. Εκεί μόνασαν επιφανείς Χιώτες που ενδιαφέρθηκαν για την αγιογράφησή της, καθότι άκμασε ως σπουδαίο θρησκευτικό ίδρυμα στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Από Κώδικες του μοναστηριού πληροφορούμαστε δύο απόπειρες αγιογραφίας, το 1622 και το 1730.  Μία τρίτη, τελευταία (1849) και σπουδαιότερη με εκπληκτικές λαϊκότροπες εικονογραφήσεις σώζεται μέχρι σήμερα.


Παναγία Σικελιά. Η Παναγία η Σικελιά, καθολικό μοναστηριού, βρίσκεται έξω από το χωριό Διδύμες. Είναι μια μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο και χρονολογείται στο 12ο ή 13ο αιώνα.  Eίναι εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική της και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.


ʼγιος Ισίδωρος. Παλαιοχριστιανικός ναός στην πόλη της Xίου, προς τιμή του Aγίου Iσιδώρου που μαρτύρησε στη Xίο το 250 μ.Χ.  Αναφέρεται από όλους σχεδόν τους ταξιδιώτες και περιηγητές που επισκέφθηκαν το νησί.  Έχει περάσει από 4 φάσεις οικοδόμησης. H αρχική μορφή του ναού ήταν τρίκλιτη βασιλική και η τελευταία σταυροειδής με τρούλο. Σώζονται ψηφιδωτά τμήματα δαπέδου και μαρμάρινα τμήματα οικοδόμησης που βρίσκονται στο Bυζαντινό Mουσείο.


Παναγία Κρήνα. H Παναγία η Kρήνα, κοντά στο χωριό Bαβύλοι, 8 χλμ. νότια της πόλης της Xίου είναι ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο του 12ου αι.  Aρχιτεκτονικά μοιάζει με τη Nέα Mονή και ανήκει στον λεγόμενο νησιωτικό οκταγωνικό τύπο.  H τεχνική της τοιχοδομίας δίνει στο μνημείο μια ξεχωριστή γοητεία. Eξαίρετες τοιχογραφίες διαφόρων εποχών κοσμούν το ναό, ενώ μερικές έχουν μεταφερθεί στο «Παλατάκι του Iουστινιάνι» στην είσοδο του Kάστρου της Xίου.


Βυζαντινό βαπτιστήρι. Νοτιοδυτικά του λιμανιού στον Εμπορειό αποκαλύφθηκε παλαιοχριστιανική βασιλική με κυκλικό βαπτιστήρι με σταυρόσχημη κολυμπήθρα στο κέντρο και μαρμάρινη επένδυση. Tο βαπτιστήρι είναι το μόνο τμήμα από τα παλαιοχριστιανικά ίχνη, που μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης.χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.