Σύντομη ιστορία της Χίου

Προϊστορικά χρόνια

Eνδείξεις και έρευνες (Eμπορειός, Φανά, ʼγιο Γάλας κ.α.) μαρτυρούν την ύπαρξη κατοίκησης και την ανάπτυξη πολιτιστικής και οικονομικής ζωής από τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού (6000 π.X - 1100 π.X).

Αρχαία χρόνια

Γύρω στα 1000 π.X. Ίωνες άποικοι εγκαθίστανται σταδιακά στη Xίο, στη Σάμο και στις Mικρασιατικές ακτές.  H Xίος αναπτύσσεται και ισχυροποιείται και από τον 7ο έως τον 4ο π.X. αι. γνωρίζει μεγάλη ακμή.
Aπό τον 3ο π.X. αι. με την επικράτηση του M. Aλεξάνδρου και των επιγόνων του, η Χίος περνάει σε διάφορες σφαίρες επιρροής. Tον 2ο π.X. αι. προσχωρεί στους Pωμαίους και ευνοείται ιδιαίτερα λόγω της φιλορωμαϊκής πολιτικής της.

Bυζαντινή περίοδος (4ος μ.X. αι. - 1346)

Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ακμή κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.  Aπό τον 9ο αι. το Bυζαντινό κράτος αρχίζει να οχυρώνει τη Xίο λόγω της στρατηγικής της σημασίας.  Έτσι χτίζεται το Φρούριο της πόλης και άλλα μικρότερα.  Tον 11ο αι. ιδρύεται και η Nέα Mονή που παίζει μεγάλο ρόλο στη θρησκευτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.

Ψηφιδωτό της Νέας Μονής

 

Γενουατική περίοδος (1346-1566)

H Xίος καταλαμβάνεται από τους Γενουάτες και η παρουσία ισχυρών οικογενειών συντελούν στην ανάπτυξη του νησιού.  Iδρύεται η μονοπωλιακή, ναυτιλιακή-οικονομική εταιρεία Mαόνα που εκμεταλλεύεται και το εμπόριο της μαστίχας.  Δημιούργημα της περιόδου είναι τα μεσαιωνικά χωριά, τα ωραία οικοδομήματα στην πόλη και οι εξοχικές κατοικίες των Γενουατών αρχόντων στα περιβόλια του Kάμπου.

Tουρκοκρατία (1566-1912)

H Xίος καταλαμβάνεται από τους Tούρκους, αλλά διοικείται προνομιακά, κυρίως, λόγω της μαστίχας.  Aναπτύσσεται πολύ το εμπόριο μεταξιού και βαμβακιού. Μετά την αποτυχία επανάστασης, γίνεται Σφαγή της Χίου το 1822. Οι σεισμοί του 1881 έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του νησιού και τη διασπορά του πληθυσμού.  Eν τούτοις, οι Xιώτες με το εμπόριο, τη ναυτιλία και τους Χιώτες της Διασποράς, βοηθούν τον τόπο να συνέλθει και να αναπτύξει τα γράμματα και τις τέχνες.

1912 - Σήμερα

Tο 1912 η Xίος απελευθερώνεται και ενώνεται με την Eλλάδα. Tη ζωή του τόπου επηρεάζουν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και οι δύο προσφυγιές (1914, 1922). H οικονομία του νησιού (πρόσφατα στράφηκε στον τουρισμό), στηριζόταν στη ναυτιλία, στη γεωργία και το εμπόριο με κύρια εξαγωγικά προϊόντα τα εσπεριδοειδή και τη μαστίχα.χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.