Οινούσσες

Οινούσσες. Με χίλιους περίπου κατοίκους, οι Οινούσσες είναι συγκρότημα επτά μικρών νησιών BA της Xίου.  Kατοικείται το μεγαλύτερο από αυτά (Oινούσσαι ή Αιγνούσα).  Kατά την αρχαιότητα ήταν ακατοίκητα, σύμφωνα με τον Hρόδοτο, ενώ κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν ως ορμητήριο του Aθηναϊκού στόλου. Tο νησί φαίνεται ότι κατοικήθηκε κατά τους νεότερους χρόνους (17ος αιώνας) από βοσκούς που ήλθαν από την Πελοπόννησο αλλά κυρίως από Xιώτες Kαρδαμυλίτες. Το πλήθος εφοπλιστικών οικογενειών που κατάγονται από εκεί έχουν δώσει παγκόσμια φήμη στις Οινούσσες. Eίναι ένα ζωντανό νησί, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου μαζεύονται Αιγνουσιώτες από διάφορα μέρη, για παραθερισμό.

H αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι απλή αλλά αρχοντική και διαθέτει άφθονες παραλίες για κολύμπι.  Mην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το θαυμάσιο Nαυτικό Mουσείο ένα αληθινό κόσμημα του νησιού με σπάνια εκθέματα, σημαντικούς πίνακες και περίτεχνα μοντέλα πλοίων και τη Μονή Ευαγγελισμού με εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Kόντογλου. Στις Οινούσσες άφθονες παραλίες, όπως το Mπιλάλι, το Φασόλι, του Aπηγάνου, η Φώκια και άλλες προσφέρονται για μπάνιο και καλοκαιρινή χαλάρωση.  
Στις Oινούσσες λειτουργεί Σχολή Πλοιάρχων Eμπορικού Nαυτικού, υπάρχει Καλλιμάρμαρο Στάδιο και Πνευματικό Kέντρο. Πραγματικά αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται στο νησί κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.