Η βιβλιοθήκη της Χίου

Λίγοι τόποι θα μπορούσαν να καυχηθούν για την τόσο έντονη παρουσία τους στα γράμματα και τον πολιτισμό όσο η Χίος. Και ακόμα λιγότεροι διαθέτουν μία τόσο σημαντική βιβλιοθήκη όσο η Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» που, όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των διακοσίων χιλιάδων τόμων αλλά και η εξαιρετική σπουδαιότητα των συλλογών της, την κατατάσσουν στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας μας. Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα, αναγνωστήριο, κέντρο πληροφόρησης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ στον πάνω όροφο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο και πινακοθήκη.

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

1792 Ίδρυση της Σχολής της Χίου. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως παράρτημά της.
1811 Επιστολή του Αδ. Κοραή στους Επιτρόπους της Σχολής για εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης. Με τη χρηματοδότηση και την εποπτεία της αστικής τάξης και με τις αδιάκοπες φροντίδες του Αδ. Κοραή, η Βιβλιοθήκη αναδείχτηκε ως η μεγαλύτερη της Ανατολής. Εμπλουτιζόταν από την ετήσια εισφορά 3.000 γροσίων της Κοινότητας για αγορά νεοεκδοθέντων συγγραμμάτων, και από τη συνδρομή των φιλελλήνων σοφών της Ευρώπης, που ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Κοραή έστελναν δωρεάν τα πολύτιμα έργα τους.
1817 Ανοικοδόμηση μεγαλοπρεπούς κτηρίου για τη στέγαση του μεγάλου αριθμού των βιβλίων. Υπολογίζεται ότι πριν το 1822 το περιεχόμενό της ξεπερνούσε τους 20.000 τόμους.
1822 Ολοσχερής καταστροφή από τους Τούρκους.
1825 Διαθήκη του Αδ. Κοραή με την οποία κληροδότησε την προσωπική του βιβλιοθήκη στη Χίο.
1850 Παράδοση στη Χίο των 3.000 βιβλίων και των χειρόγραφων του Κοραή.
1858 Δωρεά συλλογής Ιωάν. Ανδρεάδη, πλουσίου εμπόρου της Τεργέστης, από 4.300 τόμους. Δημιουργείται η  ανάγκη ανοικοδόμησης νέου κτηρίου.
1870 Ανέγερση νέου κτηρίου κοντά στο Γυμνάσιο.
1871 Ανάθεση στο Ν. Πολίτη της ταξινόμησης των 11.000  τόμων της Βιβλιοθήκης και σύνταξης του καταλόγου.
1881 Καταστροφή του κτηρίου από το φοβερό σεισμό.
1885 Ανέγερση νέου κτηρίου. Οι Χιώτες της διασποράς πάλι ανέλαβαν το κόστος της ανοικοδόμησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Βιβλιοθήκη απέκτησε στέγη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
1928 Αναγνώριση της Βιβλιοθήκης από την Ελληνική Πολιτεία ως ανεξάρτητης του Γυμνασίου με το επίσημο όνομα «Δημόσια  Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”».
1933 Προσθήκη του Αναγνωστηρίου.
1948 Ανακαίνιση κτηρίου από την οικογένεια Αργέντη.
1962 Εγκαίνια αιθουσών για τη στέγαση Λαογραφικού Μουσείου.
1978 Επέκταση, τροποποίηση και διαμόρφωση του ση­μερινού κτηρίου με δαπάνη Π. Φ. Αργέντη.
1993 Παραχώρηση στη Βιβλιοθήκη κτηρίου παλαιού Παρθεναγωγείου. Σχέδια επέκτασης της Βιβλιοθήκης.

Συλλογές βιβλίων

Στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» φυλάσσονται συλλογές βιβλίων σημαντικών Χίων προσωπικοτήτων.Πολλά από αυτά είναι άριστες και σπάνιες εκδόσεις, από τους πρώτους αιώνες της τυπογραφίας και άλλα έχουν πολυτελείς καλαίσθητες βιβλιοδεσίες. Σημαντικότερες συλλογές: Αδαμαντίου Κοραή (3.000  τόμοι). Αποτελεί το καύχημα της Βιβλιοθήκης. Τα βιβλία είναι γεμάτα με αυτόγραφες σημειώσεις και είναι εκδόσεις άριστες. Ιωάννη Ανδρεάδη (4.300 τόμοι), με τεράστια συλλεκτική αλλά και χρηστική αξία. Γεωργίου Μιχαληνού (2.180 τόμοι), Αλέξανδρου Βοτσάνη (2.065 τόμοι), Ιωάννη Βούρου (1.114 τόμοι), Νικολάου Πετροκοκκίνου (930 τόμοι).
Βιβλία δώρισαν επίσης οι: Ζωρζής και Ταρσή Δρομοκαΐτη, Αλέξανδρος Παχνός, Λεωνής Καλβοκορέσης, Γρηγόριος Φωτεινός, Ιωακείμ Φορόπουλος, Κωνσταντίνος ʼμαντος και άλλοι.  Ολόκληρες επίσης τις βιβλιοθήκες τους χάρισαν ο Φίλιππος Αργέντης (2.000 τόμοι) χειρόγραφα και άλλα έντυπα, με καλόγουστη βιβλιοδεσία ή μέσα σε ειδικές πολυτελείς θήκες. Ο Γεώργιος Θεοτοκάς (4.000 τόμοι) μαζί με το γραφείο και τα έπιπλα των βιβλίων και πρόσφατα ο Κώστας Κουκουρίδης.
Χειρόγραφα: Εξέχουσα θέση έχουν τα χειρόγραφα του Αδ. Κοραή. Υπάρχουν ακόμα χειρόγραφα του Γ. Κορέσιου, του Ν. Βάμβα, του Ι. Ψυχάρη και άλλων, καθώς και χειρόγραφα της Δημογεροντίας της Χίου και Νοταριακοί κώδικες των χωριών.

Εφημερίδες – περιοδικά

Υπάρχει σχεδόν πλήρης σειρά όλων όσων εκδόθηκαν στο νησί, αλλά και πολλά που έβγαζαν Χιώτες εκτός Χίου.

Χάρτες – σχέδια

Σπάνιοι χάρτες όπως η Νέα Χάρτα της Βλαχίας και  η Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος, που τύπωσε το 1797 ο Ρήγας Βελεστινλής στη Βιέννη. Χάρτες-πίνακες της Χίου, που περιλαμβάνει η συλλογή Αργέντη. Xειρόγραφοι χάρτες του Κων. Κανελλάκη, Xάρτες με σχέδια της πόλης (J. Henrief, 1879/80), του λιμανιού (1893) και πολλών Δημόσιων κτηρίων.

Παλαιές και σπάνιες εκδόσεις

Διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό σπάνιων παλαιών εκδόσεων όπως το “Δώρο του Ναπολέοντος” από τη συλλογή Κοραή με την περιγραφή της Αιγύπτου. Το αρχαιότερο όμως βιβλίο είναι μία ιστορία της Ιατρικής στη λατινική γλώσσα που χρονολογείται στα 1493, στον αιώνα της εφεύρεσης της τυπογραφίας.

Πινακοθήκη

Στους χώρους της εκτίθενται πίνακες-πορτραίτα σημαντικών Χίων πνευματικών προσωπικοτήτων, ηρώων, ευεργετών και δωρητών. Είναι κυρίως ελαιογραφίες με εντυπωσιακές κορνίζες. Υπάρχουν και πολλές μαρμάρινες και μπρούτζινες προτομές.

Ιστορικοί και τοπογραφικοί πίνακες

Ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Φιλίππου Αργέντη, αναφέρονται στην ιστορία της Χίου από το 14ο έως τον 20ό αιώνα.

Χιώτικες Ενδυμασίες

Υπάρχουν χαρακτικά με τις παλαιότερες Χιώτικες φορεσιές, ενώ νεότερες εικόνες φιλοτεχνήθηκαν σύμφωνα με τα δείγματα και τις περιγραφές των κατοίκων. Με βάση τους πίνακες κατασκευάστηκαν πορσελάνινα αγαλματάκια από περίφημο οίκο του Λονδίνου. Η συλλογή αυτή είναι μοναδική, αφού ο Φ. Αργέντης αμέσως μετά κατέστρεψε τα καλούπια.

Λαογραφική Συλλογή από Φορεσιές - Υφαντά - Κεντήματα

Υπάρχουν ολόκληρες φορεσιές, γυναικείες και αντρικές από διάφορα μέρη του νησιού. Επίσης τσεβρέδες, κουρτινάκια, πετσέτες, πίνακες και άλλα εργόχειρα.

Ξυλόγλυπτα

Εργαλεία από την αγροτική ζωή των κατοίκων των Βορειοχώρων, έπιπλα και σκεύη του απλού χωριάτικου σπιτιού.

Λευκώματα – φωτογραφίες – αεροφωτογραφίες -μαγνητοταινίες

Στο Φ. Αργέντη οφείλεται και μία σειρά από λευκώματα με τοπία της Χίου, κτήρια και άλλα αξιοθέατα, που έγιναν από μεγάλους καλλιτέχνες (Φρ. Αριστέα, Α. Αστεριάδη, Δ. Π. Ζωγράφο, Δημ. Πικιώνη, A. Smith) κατά παραγγελία του και με τη χρηματοδότησή του.

Φωτογραφικά αρχεία φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη, στα οποία απαθανατίζονται τοπία, πρόσωπα και κτήρια, που έχουν αλλοιωθεί ή δεν υπάρχουν πια.

Μαγνητοταινίες της ίδιας εποχής, στις οποίες καταγράφτηκαν πολύτιμα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία.

Ενθυμήματα (όπως η πρώτη Ελληνική σημαία που υψώθηκε το 1912). - κειμήλια (το ρολόι του Ψυχάρη κ.α.), μετάλλια - νομίσματα. Ακόμα υπάρχει συλλογή χιακής χλωρίδας, συλλογή κοχυλιών, συλλογή χιακών ορυκτών.χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.