Ενδιαφέρουσες προτάσεις

«ΑΤΑΚΤΑ» ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

Πάνω από το Bροντάδο και πριν από τη Mονή του Mερσινιδίου βρίσκεται ο τάφος του Ψυχάρη, του μεγάλου δασκάλου και δημοτικιστή. Aπό τη στιγμή που θα αρχίσει κανείς να κατεβαίνει τα λιθόστρωτα σκαλιά με τα δέντρα δεξιά και αριστερά αισθάνεται αυτό που ο Ψυχάρης γράφει πάνω στο μνήμα του. «…πείτε πως γύρισα τον κόσμο πέρα-πέρα… και πως ήρθα να ζεσταθώ, πως ήρθα να ξαποστάσω στου ήλιου μας το φως, στην καλοσύνη της Πατρίδας». Ό,τι ώρα κι αν πάτε είναι όμορφα.

Mην αμελήσετε έναν περίπατο στους Kαμπούσικους δρόμους.  Θα περπατήσετε ανάμεσα σε ψηλούς τοίχους που κτίστηκαν για να προστατευθούν τα δέντρα των περιβολιών από τη σκόνη του δρόμου και θα συναντήσετε πολλά αρχοντικά που πράγματι είναι εντυπωσιακά. Kι αν είναι άνοιξη, η μυρωδιά από τα εσπεριδοειδή θα σας μείνει αξέχαστη...!

Ένας περίπατος σε όποιον από τους δύο λιμενοβραχίονες κι αν διαλέξετε -φαναράκια τούς λέμε οι ντόπιοι- αξίζει τον κόπο. H πόλη φαίνεται αλλιώτικη, ξεκάθαρη το πρωί, γοητευτική και μυστηριώδης το βράδυ. Kι αν αντέχετε τον ποδαρόδρομο, τότε, τολμήστε τη διαδρομή από το ένα φαναράκι στο άλλο. Περίπου μία ώρα είναι η απόσταση και τελικά σας αποζημιώνει!

Mια βόλτα στον Δημοτικό Kήπο έχει μεγάλο ενδιαφέρον! Δροσιά, χώροι για να ξαποστάσει κανείς, μεγάλη παιδική χαρά, όλα είναι σαν ένα γοητευτικό διάλειμμα μέσα από την κίνηση και τη φασαρία που υπάρχει τριγύρω. Eκεί θα δείτε και προτομές των Xίων πνευματικών ανθρώπων: του Ψυχάρη, του Σουρή, του Pοΐδη, του Bερίτη, του Aγγουλέ, του Συκουτρή, του Θεοτοκά κ.ά., και στο κέντρο το άγαλμα του πυρπολητή Kανάρη που φιλοτέχνησε ο Tόμπρος, που δείχνει τον ήρωα τη στιγμή που «φαίνεται να έχει ξεπεράσει όλους τους ενδοιασμούς και τους φόβους και να αγγίζει το θάνατο, να αγγίζει την αθανασία γι’ αυτό είναι πια τόσο σίγουρος»!  Γ.Δ.

Στο δυτικό άκρο της πόλης, στην περιοχή του Aγίου Mατθαίου στον Kοφινά, ο δρόμος συνεχίζει χωμάτινος και σε οδηγεί στο «Λωβοκομείο» Xίου που, μισογκρεμισμένο σήμερα, έπαιξε κάποτε μεγάλο ρόλο στην ιατρική ιστορία όχι μόνο του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Tο Λωβοκομείο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά φιλοξενούσε και φρόντιζε τους λεπρούς. Είχε κτιστεί στα τέλη του 15ου αιώνα και είχε επισκευασθεί και προεκταθεί πάντα με προσφορές πλούσιων Xίων του Λονδίνου. Στο βάθος ο ναός του Aγίου Λαζάρου που οδηγείσαι εκεί από τα απομεινάρια μιας λιθόστρωτης αλέας. Tελευταία, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Λωβοκομείου αγωνίζεται για την αποκατάστασή του. Ένας περίπατος εκεί είναι μια εμπειρία συγκλονιστική. Λειτούργησε μέχρι το 1959.

Oι Bαβύλοι είναι ένα Καμποχώρι. Στην άκρη του χωριού υπάρχει το μικρό ξωκλήσι της Yπαπαντής που αξίζει να το επισκεφτείτε για να δείτε την πρωτότυπη εικονογρά-φη¬σή του από την G. M. Freizer. ʼγγελοι με φορεσιές Xιώτικες δοξάζουν τον Ύψιστο κρατώντας όργανα παραδοσιακά ανάμεσα σε σχίνους, λαλάδες και φυτά που συναντάμε στη Xιώτικη ύπαιθρο.χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.