Τα χωριά της Χίου

Εξήντα τέσσερα χωριά είχε η Χίος. Σήμερα μειώθηκαν σε εξήντα δύο. Με βάση τη γεωγραφική τους θέση χωρίζονται στα Νοτιόχωρα ή Μαστιχοχώρια, στα Καμπόχωρα,  στα χωριά της κεντρικής Χίου,  στα “ναυτικά χωριά” που βρίσκονται στη βορειοανατολική Χίο και στα Βορειόχωρα σκαρφαλωμένα πάνω στο ορεινό τμήμα του νησιού.


Τα μαστιχοχώρια είναι 24.  Έχουν όλα μεσαιωνική καταγωγή κτισμένα σαν καστροχώρια.  Τα Νοτιόχωρα, που σώζεται καλύτερα η αρχιτεκτονική τους δομή, είναι το Πυργί με τα ξυστά του, οι Ολύμποι με ένα σπήλαιο που μπορείτε να επισκεφθείτε και τα Μεστά με το Λιμένα των Μεστών ή Πασάλιμάνι.

Πυργί

 

Στα μαστιχοχώρια ανήκουν και η Καλαμωτή, μεγάλο και ζωντανό χωριό, τα Πατρικά, όνομα που το οφείλουν στην κληρονομιά δηλαδή στην πατρική γη, τα Φλάτσια, τα Νένητα ονομαστό χωριό, πλουσιοχώρι, το Βουνό, η Κοινή (κοινή γη των περικειμένων χωριών), η Παγίδα, τ’ Αρμόλια που φημίζονται για τα πήλινά τους και το μεσαιωνικό τους Κάστρο, η Έξω Διδύμα, η Μέσα Διδύμα, ο Καταρράκτης, παραθαλάσσιο χωριό με το γραφικό λιμανάκι, το κεφαλοχώρι Καλλιμασιά, με επίνειο την Κώμη, το Μυρμήγκι, το Θολοποτάμι και οι Βαβύλοι, που λέγεται ότι κτίστηκε από τους δούλους των Γενουατών που είχαν επαύλεις στην περιοχή.

Επίσης η Ελάτα και η Βέσσα, ο ʼγιος Γεώργιος ο Συκούσης κτισμένος πάνω σε ύψωμα δεσπόζει στην περιοχή, το Λιθί με το λιμανάκι του, τις ταβέρνες με τα φρέσκα ψάρια, το Νεχώρι κοντά στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μηνά και τέλος τα Θυμιανά, το γνωστό χωριό για την αποκριάτικη “Μόστρα” του και για την περίφημη πέτρα του που μ’ αυτή κτίστηκαν όλα τα αρχοντικά του Κάμπου αλλά και η χωριοεκκλησιά του ο ʼη-Στράτης από τις πιο μεγαλοπρεπείς και περίτεχνες εκκλησιές που αναδεικνύουν την ντόπια πέτρα.

Κοντά στην πόλη της Χίου, σε απόσταση αναπνοής από τα τελευταία μαστιχοχώρια, βρίσκονται τα Καμπόχωρα: Ζυφιάς, Βασιλειώνικο, Χαλκειός, Βερβεράτο, Δαφνώνας.  Όλα κοντά στην εύφορη Καμπούσικη γη.

Στην κεντρική Χίο βρίσκονται και οι Καρυές με το φημισμένο τους νερό, το χωριό Αυγώνυμα, εξαίρετο δείγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής που διατηρείται και αναδεικνύεται, γι’ αυτό συγκεντρώνει και μεγάλη τουριστική κίνηση, ο ιστορικός Ανάβατος και η Σιδηρούντα, ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε ύψωμα απ’ όπου η θέα προς τη δυτική πλευρά της Χίου είναι μοναδική.

Στη βόρεια Χίο κεφαλοχώρι είναι η Βολισσός με το βυζαντινό κάστρο.  Στη Βολισσό λέγεται ότι έζησε και ο Όμηρος και δίδαξε τα παιδιά ενός πλουσίου της περιοχής.  Σαν μια μικρή πόλη είναι η Βολισσός με γραφικό επίνειο τα Λιμνιά. Εκεί κοντά βρίσκεται και η μονή της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.

Πιο βόρεια τριγύρω από τα δύο μεγάλα βουνά της Χίου την Αμανή και το Πελινναίο, βρίσκονται τα χωριά Πιραμά, Παρπαριά, Τρύπες, Μελανιός, ʼγιο Γάλας με το εκπληκτικό του σπήλαιο και την Παναγιά την Αγιογαλούσαινα στην είσοδο του σπηλαίου.  Τα Νενητούρια, τα Κουρούνια με το φημισμένο από την αρχαιότητα Αριούσιο οίνο, ο Εγρηγόρος, η Κέραμος με τα ιαματικά της λουτρά στ’ Αγιάσματα, τα Αφροδίσια, τα Χάλανδρα, η Ποταμιά, η Πισπιλούντα, τα Λεπτόποδα, τα Καμπιά με το υπέροχο φαράγκι τους, ιδανικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Επίσης στα Βορειόχωρα συναντάμε το Βίκι, τις Αμάδες, τη Σπαρτούντα, τα Φυτά, τις Κηπουριές, με τη γραφική τους πέτρινη πλατεία και τα καλά τους εστιατόρια, το Πιτυός με το μεσαιωνικό πύργο του και τα Διευχά με την Κατάβαση, σταθμός απαραίτητος για ξεκούραση τα χρόνια τα παλιά, όταν ο πηγαιμός για τα βορειόχωρα ήταν ολόκληρο ταξίδι.

Στην ανατολική πλευρά της Χίου, σήμερα πια ενωμένο με την πρωτεύουσα του νησιού, συναντάμε το Βροντάδο, κωμόπολη ονομαστή, ναυτότοπος εκεί που η παράδοση θέλει να δίδαξε ο Όμηρος. Στον Βροντάδο έφτασε και ο Κολόμβος, σε αναζήτηση ικανών ναυτικών για τα μεγάλα ταξίδια του. Συνεχίζοντας βόρεια συναντάμε τη Συκιάδα και τη Λαγκάδα ένα από τα ωραιότερα λιμάνια του νησιού θαλασσινοί οι κάτοικοι και καραβοκυραίοι.  Και πιο πάνω τα Καρδάμυλα και το Μάρμαρο, όπως ονομάζεται το λιμανάκι των Καρδαμύλων, η πατρίδα των εφοπλιστών  και των καπεταναίων.

Μπορεί να επισκεφτεί άφοβα κανείς τα χωριά της Χίου. Οι δρόμοι είναι πολύ καλοί.  Σχεδόν σε όλα υπάρχει κάποιο μαγαζί που προσφέρει φαγητό ενώ σε αρκετά υπάρχουν και καταλύματα για διαμονή.

Βολισσός
Βίκι
Εγρηγόρος
Κέραμος
Λεπτόποδα
Βροντάδος
Καρδάμυλα
Λαγκάδα
Σπαρτούνταχώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.